Hendrik Beyaert

Eind 19de eeuw onderging het versterkte renaissancekasteel verbouwd door de Spaanse edelman don Pedro Coloma een grondige renovatie in opdracht van Graaf Ferdinand Jozef. Van het vroegere versterkte kasteel bleven enkel nog een aantal muurgedeelten en torenbasissen over. Architect Hendrik Beyaert toverde het om tot een grote waterburcht, evenwaardig aan de kastelen van de Loire in Frankrijk.


De ligging langs de Oude Schelde betekende voor de architect een hulpmiddel om dit monument voor te stellen als een zwevend geheel op een spiegelend wateroppervlak. Het werd een sierlijk middeleeuws geïnspireerd kasteel met een vreedzaam en residentieel karakter. In 1979 werd het kasteel met zijn afhankelijkheden geklasseerd als historisch monument dat nog steeds bewoond wordt door Graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde.
Vestibule

Het hele kasteel is elegant ingericht in Louis XV en Louis XVI stijl met Italiaanse accenten. In de vestibule pronkt een vlaamse kabinetkast uit de 17e eeuw. Het zijn de verschillende, gul gebruikte kostbare materialen zoals schildpadschelp, ivoor en ebbenhout die het kabinet zijn luxueuze karakter geven.


In de talrijke vertrekken kan u naast het antieke meubilair ook genieten van prachtige luchters, porselein, schilderijen en andere uitzonderlijke decoraties uit de vorige eeuwen.

Eetkamer

Op het gelijkvloers kan men de prachtige eetkamer bewonderen, met in annexe de authentieke bijkeuken. De eetkamer is versierd met prachtige schilderijen van de heersers van de 16de eeuw en talrijke decoraties.


Schuif aan tafel en je waant je midden in een galadiner…

Salons

Volgens de etiquette van de 19de eeuw beschikt het kasteel over een apart salon voor de dames en de heren.


De plafondschilderingen van de hand van Thierry Thenaers zijn een ware blikvanger.

Rookkamer

De recent gerenoveerde rookkamer is net zoals alle andere leefkamers rijkelijk gedecoreerd met historische schilderijen en prachtig antiek meubilair.

Bibliotheken

Op het kasteel is er een rode en beige bibliotheek. Onder de oudste boeken bevinden zich incunabelen (wiegendruk) en manuscripten uit de middeleeuwen.


Deze historische verzameling heeft een omvang van meer dan 2000 oude boeken die zorgvuldig geïnventariseerd zijn.

Kantkamer

Op de eerste verdieping bevindt zich een prachtige kantkamer met een verzameling van allerlei soorten kantwerk waaronder zeldzame stukken wit en zwart kant uit Alençon, Brugge, Brussel, Chantilly, Lille en Valenciennes die eeuwenlang de familie de Marnix allure hebben verleend.


De doopjurk en de zwarte, ragfijne sjaal vertellen elk hun verhaal.
Bruegelcollectie

De stichting van Openbaar Nut de Marnix bezit naast een uitgebreide collectie meubilair, ook één van de belangrijkste privé verzameling gravures van Pieter Bruegel de Oude.


Graaf John bezit gravures van alle thema's door Bruegel getekend. De opstelling van het geheel getuigt van de passie van de Graaf om bezoekers in een uitzonderlijk kader te ontvangen.


In 2021 werd een unieke en interactieve Bruegelkamer gerealiseerd voor educatieve doeleinden.

Filips de Marnix

Tijdens uw bezoek maakt u kennis met een permanente tentoonstelling over Filips de Marnix , rechterarm van Willem van Oranje, in de opstand tegen de Spaanse vorst Filips II.


De volledige heringerichte museumruimte illustreert de belangrijke rol die Filips de Marnix heeft gespeeld in de woelige 16de eeuw als buitenburgemeester van Antwerpen, verdediger van zijn stad tegen Alexander Farnese, cryptograaf, vertaler van de bijbel en auteur van het Wilhelmus en de Biënkorf.